Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Chipotle chilli prášok 9 g
Kompletné špecifikácie
Chipotle chilli prášok 9 g
Pekne vyúdená a neskutočne voňavá
Posuňte svoje jedlá na úplne novú úroveň. Táto aromatická lahôdka sa o to postará. Jedná sa o údenú a sušenú verziu plne zrelých Jalapeño papričiek. V skutočnosti, asi 20% celkovej produkcie Jalapeño sa spotrebuje práve na výrobu Chipotle. Čo je dobre, pretože my túto chilli záležitosť milujeme a vy budete určite tiež!
Chipotle majú tmavo hnedú až čiernu farbu a výraznú dymovú chuť so sladkými podtónmi čokolády a orechov. Práve chuť orechov získavajú tieto papričky vďaka pekanovému drevu, na ktorom sa údia. Jedinečná je aj ich sladko-údená vôňa.
Paprička je slabo hrejivá. So svojou pálivosťou okolo 10 000-23 000 SHU je porovnateľná napr. s francúzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferónkou alebo s omáčkou Tabasco.
Od cisárskeho stola do celého sveta
Jalapeño sú, ako jedny z mála chilli papričiek, veľmi šťavnaté a dužinaté, čo sťažuje ich sušenie. Z toho dôvodu sa Jalapeño najprv údením dehydrujú a až potom sušia. Túto metódu prvýkrát u papričiek použili Aztékovia, ktorí zistili, že Jalapeño nemožno sušiť na slnku, ako ostatné chilli. Preto sa začali tieto papričky údiť podobne ako mäso. Navyše sa vďaka tomu nekazili tak rýchlo a mohli byť po dlhú dobu skladované. Takto spracované Jalapeño sa stali v Aztéckej ríši vysoko cenenou surovinou a boli využívané aj na prípravu jedál pre cisárske ceremoniály.
Až donedávna boli tieto údené papričky dostupné prevažne na trhoch v strednom a južnom Mexiku. Ich popularita však rástla aj v zahraničí, predovšetkým v USA a Kanade. Výroba a spracovanie Jalapeño papričiek sa tak začala rozširovať aj do severných oblastí Mexika, aby mohol byť lepšie zásobovaný juhozápad Spojených štátov.
Chipotle v kuchyni
Vďaka svojej aróme a chuti bývajú Chipotle dominantnou ingredienciou mnohých mexických jedál. Majú hrubšiu šupku, takže ak do jedla pridávate papričku celú, sú vhodnejšie skôr na pomaly varené a dusené jedlá. Dochutiť s nimi môžete hovädzie, kuracie alebo bravčové steaky. Skvele sa dopĺňajú s fazuľou, šošovkou a vajcami. Ich výraznú chuť oceníte tiež v marinádach na grilovanie, v salsa omáčkach, v nakladanej zelenine alebo v rôznych dipoch.